Portal Świat Zdrowia:
| Rejestracja

Sekcje tematyczne

  Świat Zdrowia
Świat Kardiologii i Diabetologii
Kardiologia
Diabetologia

Strefa ekspercka

Porady medyczne i zdrowotne

Maciej Świtoński

dr n. med. Specjalista chirurg

Od wielu lat upowszechnia wiedzę medyczną i zdrowy tryb życia. Autor telewizyjnych programów medycznych: Wyprzedzić chorobę, Co w brzuchu piszczy, Lekarz jedynki, Aleja Gwiazd na L-4.

Chcesz zadać pytanie ekspertowi?

Po złamaniu kości strzałkowej - powrót do sprawnści sprzed urazu | 2011-07-12 22:07:28

Witam! Wczoraj tj. 11 lipca b.r niefortunnie złamałem kość strzałkową (źle wyskoczyłem podczas grania w siatkówkę...) Po prześwietleniu okazało się, że kość jest złamana w dwóch miejscach z nieznacznym przemieszczeniem. Wczoraj założono mi szynę, dzisiaj jestem w gipsie od kostki po połowę uda. Mam pytanie. Jak długo może potrwać zrost owej kości? Czy konieczna jest późniejsza rehabilitacja? Jak bardzo złamanie wpłynie na wytrzymałość mojej nogi? Chciałbym tutaj podkreślić, że dużo jeżdżę na rowerze zarówno wyczynowo jak i rekreacyjnie. Jakie są... czytaj więcej

Wzrost masy ciała podczas farmakoterapii | 2011-07-12 14:14:13

witam mam pytanie chociaz powinno byc ono skierowane do psychiatry czy zna pan lek o nazwie sulpiryd?jezeli tak to meczy mnie pytanie czemu sie po nim tyje czy zwieksza apetyt czy ma on jakis skladnik w sobie?co mozna zrobic zeby nie utyc po tym leku? dodam ze to dawka 50mg czytaj więcej

Chirurgia a choroba Crohna | 2011-07-12 14:12:50

Witam pana choruje na chorobe Leśniwoskiego Crohna mój lekarz prowadżacy prof A.Nowak, stwierdził że leczenie lekami nie daje rezultatu na leczenie biologiczne nie mam szans - więc oboję postanowilismy o chirurgicznym usunięciu zmiany zapalnej . Czy to ma jakis sens taka operacja?? Wiem że operuje sie przetoki ropnie itp. A niestety ja już nie mam sił bo mam biegunki i staje sie to męczące dla mnie. Jak pan reaguje z doświadczenia na takie zabiegi ?? czytaj więcej

Ben gay | 2011-07-12 14:11:24

Czy karmiąc piersią dziecko, moge 1-2 raxzy dziennie smarować mascia ben-gay okolice kosci ogonoewj?? lub jakie inne podobne maści moge uzywac?? czytaj więcej

Zanokcica - kontrola chirurga | 2011-07-12 14:10:15

Witam Panie Doktorze.Mam 17 lat. Złe obcinanie paznokci u dużych palców stóp spowodowało obrzęk, i wydzielanie się ropnej wydzieliny. Udałam się do lekarza który stwierdził od razu bez brania jakiekolwiek wymazu gronkowca. Przepisał Zamur, Borasol i Detreomycynę. Słyszałam, że ciężko to wyleczyć czy to prawda ? chociaż nie mam żadnych ran . Czy grozi mi amputacja tych palców ? . Pozdrawiam . czytaj więcej

Obrzęk kończyn dolnych po operacji żylaków kończyn dolnych. | 2011-07-08 21:47:20

Witam mam pytanie odnośnie żylaków kończyn dolnych mam opuchniętą nogę od kilku lat dzień w dzień tak jest ,jestem po 2 operacjach i nadal nic lepiej .jaka może być tego przyczyna dodam że mam dopiero 33 lata.proszę o pomoc. Pozdrawiam . czytaj więcej

Ból kręgosłupa piersiowego. | 2011-07-08 21:40:24

Witam Od dwóch tygodni przy nawet lekkim schyleniu się boli mnie po środku kręgosłupa na wysokości pasa, mam uczucie w tym miejscu pieczenia i powbijanych igiełek, w tym miejscu kręgosłup jest bardziej wyczuwalny (wystające trzy guzki). Jak stoję czy leże na wznak nie odczuwam tego, ale lekkie schylenie czy nawet wygięcie kręgosłupa powoduje ból. Również jak próbuje sie wyprostować to czuje ból. Jet to ból tylko w jednym miejscu, (ale jak dotykam palcem to ni nie boli ). Czy mam udać się do specjalisty czy wystarczy tylko dobry masaż z nastawieniem kręgów? Mam... czytaj więcej

Ból prawej ręki u 15 - latki | 2011-07-08 21:37:09

Witam.Mam 15 lat i od 3 miesięcy boli mnie prawa ręka.Zauważyłam też że w pewnych chwilach gdy dźwignę ręke nawet lewą to mi stzrela bardzo i mam uczucie jakby się złamała i ma odgłos złamania. W kwietniu byłam w szpitalu na różnych badaniach: pobierali mi krew i mocz, nawet robili mi rezonans magnetyczny.Okazało się że wszystkie badania mam w normie tylko OB miałam podwyższone na 22 . Miałam robione badanie na borelioze i mam w normie. Prosiłabym o jakąś rade albo coś , bo naprawde cierpie niekiedy jest taki dzień ze okropnie mnie boli ta prawa ręka i nie... czytaj więcej

INR + rozmaz krwi | 2011-07-05 12:47:14

Dziekuje bardzo za odpowiedz. Wiedzialam ze zasze mozna liczyc na Pana Doktora. Zmusilo mnie do wykonania tej morfologi bo ostatnio bardzo slabo sie czuje, pozatym jak juz kiedys do Pana doktora pisalam mam zespol sudecka po zlamanym stawie skokowo pietowym i noga dalej daje o sobie znac, lekarz ortopeda zaproponowal zebym zrobila badanie na krzepliwosc. Jeszcze raz bardzo dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam czytaj więcej

Morfologia krwi z rozmazem - bez istotnych zmian | 2011-07-04 22:04:03

Witam serdecznie. Bardzo prosze Pana Doktora o pomoc w interpretacji wynikow, czy ta morfologia jest nieprawidlowa? Morfologia z rozmazem; WBC [tys/ul] 4.55 (4.00 -10.00) RBC [mln/ul] 4.40 (3.70 - 5.10) HGB [g/dl] 13.00 (12.00 - 16.00) HCT [%] 39.5 (40.0 - 54.0) troszke zanizone MCV [fl] 89.8 (77.0 - 95.0) MCH [pg] 29.5 (27.0 - 34.0) MCHC [g/dl] 32.9 (32.0 - 36.0) PLT [tys/ul] 187 (150 -450) RDW-SD [fl] 43.8 (37.0 - 54.0) RDW-CV [%] 13.7 nie ma z boku podanej normy PDW [fl] 14.1 tez nie ma podanej normy MPV [fl] 11.0 nie ma podanej normy P-LCR [%] 32.8 (13.0 - 43.0) PCT... czytaj więcej

Moje kontozwiń

Aby korzystać z Mojego Konta lub zarejestruj!

Newsletter

Zawsze najświeższe informacje! Nowe opinie na interesujące Ciebie tematy. Zapisz się na newsletter.